Landhuis met grote omringende tuin

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Kraainem
Deelgemeente Kraainem
Straat Steenweg op Brussel
Locatie Steenweg op Brussel 301, Kraainem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Kraainem (geografische herinventarisatie: 01-01-2010 - 30-11-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis met grote omringende tuin

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Landhuis daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw (kadastraal geregistreerd in 1876) en gelegen in een grote tuin. Ten noorden éénlaags bijgebouw (in oorsprong koetshuis en broeikas). Rond 1887 werden er grote broeikassen rechts achteraan het landhuis gebouwd, deze zijn nu verdwenen. Getuige van de oorspronkelijke verspreide residentieel-landelijke bebouwing aan de steenweg.

Onderkelderd landhuis op vierkante plattegrond, drie traveeën en twee bouwlagen onder leien tentdak bekroond door een torentje met piron. Dakkapellen, bekroond door fronton, onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint, gemarkeerd door een op een puntgevel uitlopend centraal deurrisaliet afgelijnd met geblokte lisenen, herhaald op de hoeken.

Steekboogvormige vensters en deur in geriemde omlijstingen, rondboogvormig voor het centrale venster van de bovenste bouwlaag. Het schrijnwerk is bewaard.

De verhoogde begane grond was oorspronkelijk waarschijnlijk toegankelijk via een bordestrap met eronder de dienstingang, die nu aangepast is tot hoofdingang.

Omringende omhaagde tuin met enkele imposante bomen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie C, 1876/6, 1887/11.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Thomas, Hans

Datum tekst: 2010

Relaties

maakt deel uit van Steenweg op Brussel

Steenweg op Brussel (Kraainem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.