erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208796
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208796

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In kern mogelijk 18de-eeuwse hoeve (zie weergave op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778)), in het begin van de 19de eeuw nog bestaande uit een woonhuis en een groot en kleiner landgebouw (zie primitief kadasterplan (circa 1835)), waarvan het woonhuis wordt uitgebreid in 1879 in opdracht van Carolus Van Tieghem uit Mariakerke.

Hoeve gelegen op het einde van het zijtracé; onverhard erf, deels in grind en deels met grasperken. Haaks op elkaar geplaatst woonhuis en landgebouw van verankerde, bruine baksteen onder zadeldaken met mechanische pannen. Boerenhuis, mogelijk met 18de-eeuwse kern maar uitgebreid met een stalvleugel in de 19de eeuw. Voorgevel voorzien van gecementeerd parement met imitatievoegen en plint. Licht getoogde openingen met bewaarde duimen en 20ste-eeuws houtwerk. Stalvleugel met smalle deuropeningen. Omlooppad. Door begroeiing slechts deels zichtbaar landgebouw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/44.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208796 (Geraadpleegd op )