• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen van circa 1846. Ten tijde van het primitief plan is Van Maldeghem Deknuydt (Brugge) eigenaar: weergave van de hoeve bestaande uit het huis, de stal en twee andere landgebouwen gelegen in een ruim boomgaardperceel, ten noorden van de boomgaard een "Hof". In 1870-1874 wordt het boerenhuis gedeeltelijk gereconstrueerd.

In 1940-1942 wordt er een open hangar (bewaard) opgetrokken ten zuiden van de bestaande bebouwing.

Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met twee bouwfases: het lagere, linker gedeelte dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw, zie ijzeren jaarankers "1763" in de zijgevel; het rechter gedeelte is een verbouwing van 1870-1874 (zie kadaster). Het 18de-eeuwse, geelbakstenen gedeelte is gevat onder een steil zadeldak (rode Vlaamse pannen). Zijgevel met aandaken, vlechtingen, twee oculi en jaaraanduiding, kleine aanbouw (zie kadaster) afgebroken, mogelijk bakhuis. Getoogde muuropeningen onder strek (vernieuwd houtwerk). Het 19de-eeuws gedeelte met geïncorporeerde stalling is hoger opgevat: rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen); aan de achterzijde opkamer; getoogde muuropeningen onder strek.

Ten zuidoosten van het erf, stalling, als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835). Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), getoogde muuropeningen onder strek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1870/1, 1942/3.

Auteurs: Vanneste, Pol