Hoekwoningen van 1856 en 1859

Beschrijving

Hoekwoningen met voormalige winkelfunctie, respectievelijk uit 1856 (rechter volume) en 1859 (linker volume). Gebouwd in opdracht van Robert Desnick-Dautricourt, brouwer uit Koekelare. Het huidige uitzicht dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Linker volume. Laag breedhuis van drie traveeën onder gemansardeerd zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen) waarin twee dakkapellen met tweedelige ramen voorzien van bovenlicht met kleine roedeverdeling waarin wit en geel figuurglas. Parement bezet met witte geglazuurde tegeltjes (zogenaamde briketten) in combinatie met groen geglazuurde tegeltjes (briketten) voor belijnende banden en strekken. Grijs geschilderde en gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen, bewaarde deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille, bovenlicht met kleine roedeverdeling ingevuld met wit en geel figuurglas.

Rechter volume. Laag breedhuis van drie traveeën + een brede hoektravee onder gemansardeerde zadeldaken (blauw geglazuurde mechanische pannen) waarin drie dakkapellen met bewaarde schuiframen voorzien van bovenlicht met kleine roedeverdeling waarin geel figuurglas. Parement afgewerkt met rood geschilderde baksteen en wit geschilderd voegwerk boven groen geschilderde plint. Twee linker traveeën aangepast met betonlateien en nieuw houtwerk. Rechter en hoektravee uitgewerkt met groen geschilderde houten winkelpui opgebouwd uit kroonlijst, gedragen door houten pilasters afgewerkt met cannelures, bewaarde rolluiken. Bewaarde beglaasde winkeldeur.

Opgenomen tijdens de inventarisatie en gesloopt in 2009.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare 1856/20, 1869/21.