Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve, als site opklimmend tot de 18de eeuw. Bestaande uit een vrijstaand boerenhuis, schuur en stalling rondom een begraasd erf met verhard rondgaand pad.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn het boerenhuis en de schuur opgetekend in een boomgaard samen met een kleine stal. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de hoeve aangeduid als "Ferme Van Aelst" en bestaat ze uit drie gebouwen in U-vormige opstelling en twee kleinere nutsgebouwtjes.

Ten noordoosten van het erf, boerenhuis. Laag volume van vier traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen) met bewaarde gootlijst op klossen. 18de-eeuwse kern met vernieuwd voorgevelparement en aangepaste muuropeningen.

Linker zijgevel in rode baksteen met venster onder getoogde strek. Rechter zijgevel in gele baksteen met muurvlechtingen en aandak: beluikte laadopening, keperboogvormige beeldnis en klein venster onder rechte strek, voorzien van verticale diefijzers, kozijnconstructie met kruisvormige roedeverdeling.

Ten zuidoosten van het erf, stalling. Lang, geelbakstenen volume onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), geknikte dakoverstek. Muuropeningen onder getoogde strek, bewaarde tweedelige staldeuren en opgeklampte deuren met schuifluikje. Linker en rechter zijgevel met beluikte laadopening. Bewaarde stalinrichting met blauwhardstenen 'slieten'; zoldering in zogenaamde 'diltepersen'.

Ten zuidwesten van het erf, dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis (rechts, nu gedicht) en aardappelkelder. Donkerrode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen) met geknikte dakoverstek op uitgelengde klossen. Bewaarde rechthoekige, opgeklampte poort met rondbogig klinket. Lage deur aardappelkelder onder strek. Wagenhuis onder houten latei.

Auteurs: Vanneste, Pol