erfgoedobject

Roepsteen bij Sint-Gertrudiskerk

bouwkundig element
ID: 208830   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208830

Juridische gevolgen

Beschrijving

De steen is moeilijk te dateren, maar stamt zeker uit de periode van vóór de Eerste Wereldoorlog. Op een prentkaart van circa 1910 is de steen nog opgesteld ten westen van het kerkkoor.

De roepsteen diende traditioneel om berichten aan de bevolking mede te delen. Normaliter lag de roepsteen aan de ingang van de kerk zodat de veldwachter, de belleman of de gemeentebode na de zondagsmis de berichten aan de bevolking kon voorlezen.

  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 81.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Roepsteen bij Sint-Gertrudiskerk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208830 (Geraadpleegd op 02-04-2020)