Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Gelegen bij de toegang tot de Sint-Gertrudiskerk (links vóór de kerk). Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen. Recente aanplant van boom (linde) in grasperk bij het oorlogsgedenkteken.

Binnen een omheining afgebakend met haagjes staat een obelisk op een meerdelige, geprofileerde en naar boven toe versmallende vierkante sokkel met kroonlijst. Volledig in blauwe hardsteen opgetrokken.

Op de obelisk: uitgehouwen en wit beschilderde letters, klaverkruis en palmtak, "HULDE AAN DE HELDEN VAN BOVEKERKE". Op de sokkel: op de voorkant "SOLDATEN", de namen; op de rechterkant "BURGERLYKE SLACHTOFFERS", de namen Eerste Wereldoorlog, "OUDSTRYDERS", de namen; op de linkerkant "BURGERLYKE SLACHTOFFERS '40-'45", de namen, "OUDSTRYDERS '14-'18", de namen; op de achterkant zes foto's op porselein en de namen. Alle namen zijn vergezeld van hun sterfdatum en ongeveer chronologisch gerangschikt.

Uitvoering door Bossaert en Delameilleure uit Diksmuide (gesigneerd).

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 50.

Auteurs: Vanneste, Pol