erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken

bouwkundig element
ID: 208831   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208831

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Gelegen bij de toegang tot de Sint-Gertrudiskerk (links vóór de kerk). Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden van beide Wereldoorlogen. Recente aanplant van boom (linde) in grasperk bij het oorlogsgedenkteken.

Binnen een omheining afgebakend met haagjes staat een obelisk op een meerdelige, geprofileerde en naar boven toe versmallende vierkante sokkel met kroonlijst. Volledig in blauwe hardsteen opgetrokken.

Op de obelisk: uitgehouwen en wit beschilderde letters, klaverkruis en palmtak, "HULDE AAN DE HELDEN VAN BOVEKERKE". Op de sokkel: op de voorkant "SOLDATEN", de namen; op de rechterkant "BURGERLYKE SLACHTOFFERS", de namen Eerste Wereldoorlog, "OUDSTRYDERS", de namen; op de linkerkant "BURGERLYKE SLACHTOFFERS '40-'45", de namen, "OUDSTRYDERS '14-'18", de namen; op de achterkant zes foto's op porselein en de namen. Alle namen zijn vergezeld van hun sterfdatum en ongeveer chronologisch gerangschikt.

Uitvoering door Bossaert en Delameilleure uit Diksmuide (gesigneerd).

  • INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 50.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Oorlogsgedenkteken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208831 (Geraadpleegd op 08-04-2020)