Teksten van Oorlogsgedenkteken

Oorlogsgedenkteken ()

Gelegen bij de toegang tot de Sint-Gertrudiskerk (links vóór de kerk). Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen. Recente aanplant van boom (linde) in grasperk bij het oorlogsgedenkteken.

Binnen een omheining afgebakend met haagjes staat een obelisk op een meerdelige, geprofileerde en naar boven toe versmallende vierkante sokkel met kroonlijst. Volledig in blauwe hardsteen opgetrokken.

Op de obelisk: uitgehouwen en wit beschilderde letters, klaverkruis en palmtak, "HULDE AAN DE HELDEN VAN BOVEKERKE". Op de sokkel: op de voorkant "SOLDATEN", de namen; op de rechterkant "BURGERLYKE SLACHTOFFERS", de namen Eerste Wereldoorlog, "OUDSTRYDERS", de namen; op de linkerkant "BURGERLYKE SLACHTOFFERS '40-'45", de namen, "OUDSTRYDERS '14-'18", de namen; op de achterkant zes foto's op porselein en de namen. Alle namen zijn vergezeld van hun sterfdatum en ongeveer chronologisch gerangschikt.

Uitvoering door Bossaert en Delameilleure uit Diksmuide (gesigneerd).

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 50.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Vanneste, Pol: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/131396 (geraadpleegd op )


Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Bovekerke - WOI-WOII) ()

Gedenkzuil links vóór de kerk van Bovekerke, bij het kerkhof, langs de Werkenstraat. In de onmiddellijke omgeving nog diverse relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog.

Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Bovekerke van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Beschrijving

Binnen een omheining afgebakend met haagjes staat een obelisk op een meerdelige, geprofileerde en naar boven toe versmallende vierkantige sokkel met kroonlijst. Alles in hardsteen opgetrokken.

Op de obelisk: uitgehouwen en wit beschilderde letters, klaverkruis en palmtak, 'Hulde aan de helden van Bovekerke'. Op de sokkel: op de voorkant 'Soldaten', de namen; op de rechterkant 'Burgerlyke Slachtoffers', de namen W.O. I, 'Oudstryders', de namen; op de linkerkant 'Burgerlyke Slachtoffers '40-'45, de namen, 'Oudstryders '14-'18', de namen; op de achterkant 6 foto's op porselein en de namen. Alle namen zijn vergezeld van hun sterfdatum en ongeveer chronologisch gerangschikt.

Uitvoering: Bossaert & Delameilleure, Woumenstr., Diksmuide (gesigneerd)

H. 357 cm x Br. 262 cm x D. 251 cm

  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (1272): Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden (Bovekerke - WOI-WOII)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196039 (geraadpleegd op )