erfgoedobject

Kapel

bouwkundig element
ID: 208832   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208832

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Kapel gelegen ten noorden van het koor van de Sint-Gertrudiskerk, daterend uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Sloot oorspronkelijk aan bij de ommuring van de kerk met daarachter leibomen (zie plannen van de Dienst der Verwoeste Gewesten, jaren 1920). De nu verdwenen kapel aan het andere uiteinde van de kerkomgeving bij de pastorie (zie Werkenstraat nr. 1) dateerde van circa 1870, mogelijk is dit richtinggevend voor de datering van deze kapel. Volgens literatuur echter zou de kapel gebouwd zijn uit dank om 'gespaard te blijven' tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). De straatgevel is afgewerkt met een trapgevel met blauwhardstenen kruisbekroning. Spitsboogportaal onder druiplijst, roodbeschilderde vleugelpoort.

Interieur. Neogotisch altaar met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, afgescheiden van de bidruimte door ijzeren hekwerk. Cementtegelvloer met geometrisch motief, bidbanken.

 • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Bovekerke, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Kerkhof rondom de Sint-Gertrudiskerk

 • Is gerelateerd aan
  Parochiekerk Sint-Gertrudis

 • Is deel van
  Bovekerkestraat (Bovekerke)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208832 (Geraadpleegd op 06-04-2020)