• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Woonhuis met aanpalend nutsgebouw, in zijn huidige vorm daterend uit het einde van de 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1835, eigenaar is dan koster Henricus Vandewalle) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is hier een woonhuis met onregelmatige plattegrond en een achterliggend haaks nutsgebouw weergegeven. Op het primitief plan is het huis omgeven door hof en boomgaard. In 1873 wordt het huis gedeeltelijk heropgebouwd door Ambrosius Vandewalle, onderwijzer uit Bovekerke. In 1888 wordt het huis vergroot. In 1922-1923 verdeling in twee huizen (in 1930 wordt dit weer ongedaan gemaakt) door Gustaaf Beuselinck-Musseeuw, veldwachter, bouw van dwarse aanbouwen en afbraak van het achterliggende gebouw in de tuin (het huidige grondplan ontstaat).

Voortuintje langs de straat afgesloten door smeedijzeren hek tussen gietijzeren pijlers op een laag roodbakstenen muurtje onder ezelsrug.

Woonhuis. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen) met aandak. Rode baksteenbouw boven grijze, gecementeerde plint. Segmentbogige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk.

Nutsgebouw (mogelijk oorspronkelijk stalletje dat in 1922-1923 wordt ingericht als huis). Lager volume onder zadeldak (rode mechanische pannen). Muuropeningen onder segmentboogstrek, vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1865/5, 1873/1, 1889/2, 1913/3, 1922-1923/7, 1930/2, 1953/7.

Auteurs: Vanneste, Pol