erfgoedobject

Herberg In den Hert

bouwkundig element
ID: 208838   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208838

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In den Hert
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Hoekpand en voormalige herberg "IN DEN HERT/ HERBERG/ BIJ F. HOSTEN" (zie opschrift) en drie aanpalende lagere volumes rechts. Hoekpand volledig herbouwd in 1894 door landbouwer en herbergier Dewilde-Dupont uit Bovekerke. De lagere volumes rechts vormden oorspronkelijk het werkhuis van het hoekpand. Ze zijn gebouwd als werkhuis in 1864 en in twee volumes opgesplitst in 1865. In 1907 wordt het gedeelte tegen het hoekpand heringericht als woonhuis. In 1914 wordt de herberg overgelaten aan wagenmaker en herbergier Florimond Hosten-Dewilde (zie opschrift). Die laat het werkhuis herinrichten als werkhuis met gasmotor en laat ook de gevel bezetten.

Hoekpand. Volume van drie (zijde Konijnenstraat) + vier traveeën (zijde Bovekerkestraat) + een afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder zadeldaken (rode mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen met schuiframen (interbellum). Gevel afgewerkt met een gecementeerde plint en een opvallende bezetting in cimorné: groen voor het gevelvlak en roodachtig voor deur- en vensteromlijstingen. Opschrift in hoektravee ook uitgewerkt in cimorné (interbellum): "IN DEN HERT/ HERBERG/ BIJ F. HOSTEN".

Drie lagere volumes rechts. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldaken (rode mechanische pannen) met verspringende nokhoogte. Linker volume met gewit parement, aangepaste muuropeningen op begane grond en bewaarde segmentboogvensters in halve verdieping. Middelste volume met gecementeerd parement, aangepaste muuropeningen. Vernieuwd houtwerk. Rechter volume, gedeeltelijk gecementeerd, recente poorten.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1865/5, 1865/5, 1894/3, 1907/2, 1914/2.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 85 (iconografie).

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

In 2014 verleende de gemeente Koekelare een vergunning voor de afbraak en de bouw van vijf sociale woningen.
Auteurs : De Houwer, Veerle
Datum: 24-10-2014

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herberg In den Hert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208838 (Geraadpleegd op 02-04-2020)