• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Klein hoevetje volgens het kadaster gebouwd in 1925. Bestaande uit een woonhuis parallel aan de weg en achterliggende haakse schuur en stal. In de moestuin rechts van het woonhuis, Mariagrotje.

Woonhuis. Laag dubbelhuisje van drie traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Verankerde, donkerrode baksteenbouw met bloktand- en kordonlijst. Muuropeningen onder segmentboogstrek, vernieuwd houtwerk. Zijgevels met oculus en rondboogvensters. Vernieuwd houtwerk.

Stal. Verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). Muuropeningen onder getoogde strek, bewaard groen geschilderd houtwerk.

Schuur met geïncorporeerd wagenhuis. Bewaarde stoep van rode bakstenen op hun kant. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen) met brede dakoverstek. Excentrische dwarsdoorrit, lage wagenhuis opening onder houten latei en drie deuren onder getoogde strek. Bewaarde groen geschilderde, opgeklampte deuren en poorten. Links lage roodbakstenen aanbouw onder lessenaarsdak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1925/17.

Auteurs: Vanneste, Pol