erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208841
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208841

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met huidige bestanddelen grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bestaande uit lage bestanddelen, namelijk een boerenhuis met haakse aangebouwde stal en een vrijstaande parallelle schuur georganiseerd rond een deels begraasd, deels gekiezeld erf. De site en de opstelling van het huis en de schuur gaan terug op de 18de eeuw, zie aanduiding op de Ferrariskaart van 1770-1778, gelijkaardige constellatie op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846.

Ten noordwesten van het erf, boerenhuis, mogelijk met 19de-eeuwse kern. Laag volume van vijf traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Gele verankerde baksteenbouw afgewerkt met kordonlijst, doorgetrokken druiplijst. Getoogde muuropeningen (vernieuwd houtwerk).

Ten noordoosten van het boerenhuis, aangebouwde haakse stal. Geelbakstenen volume onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Erfgevel als puntgevel: twee getoogde vensters en een deur, in de geveltop een beluikte laadopening (vernieuwd houtwerk).

Ten zuidoosten van het erf, schuur met geïncorporeerd wagenhuis. Verankerde gele baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen) met geknikte dakoverstek. Excentrische dwarsdoorrit en rechts aangepaste wagenhuispoorten. In de zuidwest- en noordwestgevel sporen van een ophoging.


Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208841 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.