Kapel Onze-Lieve-Vrouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Koekelare
Deelgemeente Bovekerke
Straat Burgemeester Van Ackerestraat
Locatie Burgemeester Van Ackerestraat zonder nummer, Koekelare (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Koekelare (geografische inventarisatie: 01-10-2008 - 28-02-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Middelstraat en gebouwd in 1872 door Karel Deschrijver (zie inscriptie). Geelbakstenen volume onder zadeldak (grijze en rode Vlaamse pannen) met gebruik van rode baksteen voor hoekkettingen en deuromlijsting. Smeedijzeren kruis op nok. Rondboogdeur bekroond door terracottategel met inscriptie "GESTICHT/ DOOR KAREL/ DESCHRIJVER/ 1872".

Interieur met bakstenen tongewelf en cementtegels. Houten altaar met beeld van kruisafneming Moeder van Smarten, afgesloten door dubbel giet- en smeedijzeren hek.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Bovekerke, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.

Bron: Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Vanneste, Pol

Relaties

maakt deel uit van Burgemeester Van Ackerstraat

Burgemeester Van Ackerestraat (Koekelare)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.