Molenaarswoning van 1844

Beschrijving

Molenaarswoning van 1844 op vroegere molensite. Volgens het kadaster laat Leopoldus Boutens, winkelier te Vladslo (Diksmuide) hier in 1844 een woonhuis en een achterliggende "koornwindmolen" bouwen. Het gaat om de zogenaamde "Olifantemolen". In 1894 laat molenaar Felix Braem-Darras uit Bovekerke achteraan een haaks nutsgebouw aanbouwen. In 1931 registreert het kadaster de afbraak van de "graan en olie windmolen".

Vrijstaand dubbelhuis onder gemansardeerd schilddak (blauw geglazuurde mechanische pannen en leien voor mansardedeel) met drie dakkapellen in een zinken omlijsting. Rode baksteenbouw met parement vermoedelijk uit de jaren 1930, namelijk gladde rode baksteen met gewitte voeg. Muuropeningen aangepast in dezelfde periode: rechthoekige openingen onder I-latei met bloemornament en korfbogige ontlastingsboog waarvan veld ingevuld door metselwerk in visgraatverband, ramen met T-indeling en paneeldeur. Rechter zijgevel met gewitte cementering voorzien van imitatievoegen, open gewerkt door twee rondboogvensters. Nieuwe ramen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1844/4, 1894/8, 1931/10.
  • DEREEPER T., Koekelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart 33.