erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208849
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208849
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine hoeve met vrijstaande, lage bestanddelen in kern teruggaand tot 1773 (datering woonhuis). Bestaande uit een boerenhuis met geïncorporeerde stal, een vrijstaande stal en een recente garage gegroepeerd rondom een deels gekiezeld en deels begraasd erf met moestuin ten noorden van het boerenhuis. Gemetselde waterpomp tegen de noordgevel. Toegankelijk via een gekiezelde oprit. Het boerenhuis dateert in kern van 1773, zie jaarankers in linker zijgevel en weergave op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) is het boerenhuis met de geïncorporeerde stal weergegeven binnen een boomgaard samen met een haakse schuur en een bakhuisje (beide heden afgebroken). Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846. In 1943 registreert het kadaster de verbouwing van de schuur en de afbraak van het bakhuis.

Boerenhuis. Verankerde baksteenbouw met dubbelhuisopstand van vijf traveeën onder zadeldak (grijze Vlaamse pannen) + laag volume onder lessenaarsdak (rode Vlaamse pannen) links. Gewit en gecementeerd parement afgewerkt met imitatievoegen. Rechthoekige muuropeningen, vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel met jaarankers "1773", beglaasde spitsbogige beeldnis en rechthoekig venster. Volume links met rechthoekig venster en bewaard raam met T-indeling en kleine roedeverdeling in bovenlicht.

Rechts van het boerenhuis, geïncorporeerde stal. Verankerd en wit geschilderd bakstenen volume van drie traveeën onder doorlopend zadeldak (rode Vlaamse pannen). Twee rechthoekige deuropeningen en dito venster.

Bakstenen stalling onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), verbouwde toestand.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1943 I/28.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208849 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.