erfgoedobject

Kapel

bouwkundig element
ID
208854
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208854

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine kapel, gelegen op hoek van kavel, straat en wegel. Volgens literatuur en blijkens opschrift is de kapel in 1906 gebouwd door Karel Dewilde voor het bekomen van een genezing. De kapel werd in 1978 hersteld, en in 1997 opnieuw door buurtbewoner Alberic Parrein.

Rechthoekige plattegrond. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Gebruik van gele baksteen voor de rondbogige deuromlijsting en de hoekkettingen. Voorgevel bekroond met ijzeren kruis, in het gevelveld (vernieuwd) opschrift "O.L.VROUW VAN ALTIJDDURENDE BIJSTAND BID VOOR ONS", in een beschilderde bakstenen omlijsting.

Interieur met een witgeschilderd gepleisterd gewelf met lijstwerk. Eenvoudig altaar met beelden Onze-Lieve-Vrouw van altijddurende bijstand, Heilige Barbara en Heilige Rita. IJzeren hekwerk sluit het altaar af van de bidruimte met gemetste bidbanken. Volgens de Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen is binnenin een opschrift bewaard: "DEZE KAPEL WERD GEBOUWD IN HET JAAR 1906 DOOR KAREL DEWILDE".

  • Bovekeke heeft nog tien veldkapelletjes, De Weekbode, Torhoutse Bode, 5 mei 1977, p. 25.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Bovekerke, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • Opgeknapt staat netjes, 29 augustus 1997 (krantenartikel).
  • Spaenhiers huldigen Alberic Parrein. Pluim voor aanpak, De Weekbode, 1 december 2000, p. 5.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208854 (Geraadpleegd op )