erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208858
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208858

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen hoevetje. De site is als dusdanig reeds gedeeltelijk aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Naar verluidt (informatie van de voormalige bewoner) is het huis circa 1900 gebouwd, de stalling zou van oudere datum zijn. De kleine schuur zou in de jaren 1910 gebouwd zijn. De stenen daarvoor zouden gehaald zijn naar de Handzamevaart (in het naburige Werken of Handzame), waar deze met bootjes toekwamen. In de tweede helft van de 20ste eeuw zijn een aantal nieuwe loodsen gebouwd rondom de hoeve. Op het erf zijn kasseistroken en stoepen van bakstenen op hun kant bewaard.

Ten noorden van het erf, roodbakstenen boerenhuis onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), naar verluidt gebouwd circa 1900. Rechts geïncorporeerd stalletje, zie blinde gevel met spitsbogige beeldnis en staldeurtjes in de rechter zijgevel. Getoogde muuropeningen onder strek. Bewaard witgeschilderd houtwerk met kruisindeling, grote roedeverdeling, kleine ruitjes in de bovenlichten. Achtergevel met opkamervenster. Pomp tegen de achtergevel.

Ten noorden van het boerenhuis, bakhuisje met lager ovenkotje, bewaarde oven. In het gevelveld, gaten voor duiven. Recentere aanbouwen.

Ten noorden van het erf, roodbakstenen stalling, naar verluidt voor varkens, in het verlengde van het boerenhuis. Een gewijzigd muurgedeelte in de zijgevel houdt verband met een ingeslagen bom tijdens de Eerste Wereldoorlog. Getoogde muuropeningen.

Ten zuiden van het erf, kleine dwarsschuur, naar verluidt gebouwd in de jaren 1910. Rode baksteenbouw onder golfplaten zadeldak. Traditionele indeling met links aardappelkelder (bereikbaar vanaf de dorsvloer), dorsvloer ter hoogte van de poortdoorrit en rechts wagenhuisgedeelte.


Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208858 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.