Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Hoekhuis met achterliggend nutsgebouw volgens het kadaster gebouwd in 1905, tegelijk met de aanleg van de Oudstrijdersstaat. Bouwheer is Karel Deceuninck-Vandebroucke, landbouwer te Bovekerke. Op een foto waarop de beschadiging van de kerk tijdens of net na de Eerste Wereldoorlog te zien is, is de afgeschuinde travee nog bekroond met een dakvenster, mogelijk uitgewerkt als muurkapel.

Woonhuis van vier traveeën (Oudstrijdersstraat) + drie traveeën (Bovekerkestraat) + afgeschuinde hoektravee en anderhalve bouwlaag onder zadeldaken (rode mechanische pannen). Parement in rode baksteen met gebruik van gele baksteen voor doorgetrokken druiplijsten. Muuropeningen onder licht getoogde strek, bewaarde deels beglaasde paneeldeur, een tweede paneeldeur, schuiframen met bovenlicht voorzien van verticale geleding en ramen met kruisindeling.

Links lage aanbouw van twee traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), hoge schoorsteen. Staldeuren en laadluik onder getoogde strek in de linker zijgevel. Achterliggend nutsgebouw. Betonstenen onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), mogelijk versteend houten schuurtje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1905/6.

Auteurs: Vanneste, Pol