erfgoedobject

Lage dorpswoningen

bouwkundig element
ID
208864
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208864

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van twee lage woningen met geïncorporeerde nutsgebouwen, 19de-eeuwse kern.

Het geheel is fasegewijs tot stand gekomen: volgens het kadaster bouwt landbouwer Alexander Logghe uit Bovekerke in 1876 een huis (nummer 56, links) na eerdere afbraak van een ouder volume. Het huis wordt in 1912 links uitgebreid met een werkhuis van twee traveeën en een achterliggend nutsgebouw. Het aanpalend huis, nummer 54, is weergegeven op het primitief plan (circa 1835) als onderdeel van een tweewoonst (met nummer 56) met rechts een haaks nutsgebouw. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846. In 1860 wordt het nutsgebouw afgebroken en wordt de woning aan de rechter zijde uitgebreid met een smidse. In 1877 wordt rechts een klein volume aangebouwd. In 1889 wordt rechts een "suikerij-droogerij" aangebouwd. In 1891 worden woonhuis en suikerijdrogerij uitgebreid. In 1912 wordt het woonhuis magazijn en enkel het haaks gedeelte achteraan blijft behouden als huis. Op het perceel rechts ervan worden een tweede woonhuis, een magazijn en een zwingelarij met motor gebouwd.

Op een niet gedateerde prentbriefkaart is de tweewoonst afgebeeld als een volume onder zadeldak (Vlaamse pannen, gootlijst op klossen). De travee-indeling is dezelfde, echter met de oorspronkelijke getoogde muuropeningen met luiken. Boven de inkom van nummer 56 was een naambord (onleesbaar) opgehangen.

Beschrijving

Nummer 56 (links): een links vrijstaand werkhuis van twee traveeën + een dubbelhuis van vijf traveeën, onder doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen, drie recente dakkapellen). Rode baksteenbouw met bloktandlijstje onder omkaste gootlijst. De muuropeningen zijn in de jaren 1930 gewijzigd en onder betonnen latei gebracht, bij het werkhuis poort en raam met bewaard drieledig houtwerk (voorts vernieuwd houtwerk).

Nummer 54 (rechts): dubbelhuis van drie traveeën + twee poorttraveeën rechts (de voormalige smidse) onder pannen zadeldak. Huisgedeelte in donkerrode baksteen, garages in geelbakstenen parement. Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel met rozetten en korfbogig boogveld, boogveld ingevuld met metselwerk in visgraatverband. Vermoedelijk vernieuwd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1864/11, 1876/5, 1877/8, 1878/8, 1890/2, 1892/7, 1913/27.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 84 (iconografie).

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lage dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208864 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.