erfgoedobject

Militaire constructie bos Ter Heide (2)

bouwkundig element
ID: 208866   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208866

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen restanten van een half ondergrondse militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen op grondgebied Bovekerke nabij de grens met Diksmuide, in de bossen op circa 50 meter ten noordoosten van het kasteel "Ter Heyden", Terheidedreef nummers 1-7 in Diksmuide. Tijdens de oorlog bevond er zich een Duits hoofdkwartier op het "Hof Ter Heyden", dat achter de Duitse derde linie lag. Vlakbij ligt een tweede militaire constructie. Circa 400 meter ten noordwesten liggen in het kasteelpark nog drie Duitse betonnen constructies. Het kasteel "Ter Heyden" ligt circa 8 kilometer ten oosten van de "Dodengang" (Kaaskerke, Diksmuide). De omgeving is licht heuvelachtig.

Betonnen restanten van een half ondergrondse, vrijstaande betonnen militaire constructie (functie is niet gekend). De restanten zijn gegoten tegen een houten bekisting. Er waren hoogstwaarschijnlijk twee deuropeningen aan de noordkant. De muur was aan deze zijde 130 cm dik. De andere zijden van de constructie lijken volledig gesloten geweest te zijn. Vermoedelijk bestond de constructie binnenin uit een gang, die haaks stond op twee ruimtes, telkens met een deuropening. In de binnenmuren zijn verschillende gaten en nissen te zien.

 • INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Duitse betonnen constructie Bos Ter Heide (3)

 • Is gerelateerd aan
  Duitse betonnen constructie Bos Ter Heide (4)

 • Is gerelateerd aan
  Duitse bunker Bos Ter Heide (5)

 • Is gerelateerd aan
  Ondergrondse betonnen militaire constructie bos Ter Heide (1)

 • Is deel van
  Bafferstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Militaire constructie bos Ter Heide (2) [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208866 (Geraadpleegd op 12-08-2020)