erfgoedobject

Pastorie Sint-Gertrudisparochie

bouwkundig element
ID
208874
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208874

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Gertrudisparochie
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaande pastorie gebouwd in 1861-1868 naar ontwerp van provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge, 1805-1877). Werken uitgevoerd door aannemer Napoleon Persyn uit Werken (Kortemark). Het kadaster registreert pas in 1870 de afbraak van de oude pastorie en de constructie van de huidige pastorie in opdracht van de gemeente Bovekerke. Circa 1876 wordt volgens het kadaster op de hoek met de Populierenweg een kapel gebouwd.

Op een ongedateerde zwart-wit prentkaart afgebeeld met witgeschilderd houtwerk, luiken op de begane grond en een centraal dakvenster. Op dezelfde foto is het perceel langs de straat afgesloten door een manshoge bakstenen muur links aanzettend ter hoogte van de toegang tot het kerkhof (zie Bovekerkestraat) met rechts een kapel, van circa 1870 (literatuur) of van circa 1876 (kadaster). Voortuin heden met buxusbroderie.

Dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen) + lager volume van één travee en twee bouwlagen rechts met later ingebrachte garage. Verankerde (sierankers) donkerrode baksteenbouw met op begane grond muuropeningen onder blauwhardstenen latei en dubbele gekoppelde rondboognis, deur met rondbogig bovenlicht/ beeldnis in een doorlopende omlijsting met afgeschuinde dagkant, bovenaan bekroond door bakstenen kruismotief. Blauwhardstenen toegangstrapje met smeedijzeren leuning. Op verdieping, licht getoogde muuropeningen onder strek. Het centrale venster is rechthoekig met afgeronde bovenhoeken en is opgenomen in een korfboognis. Vernieuwd houtwerk.

  • Archief Ruimte en Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnr. W/00373.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Bovekerke, 1870/4, 1876/4.
  • Informatie Dienst Cultuur, Provinciebestuur (Jeroen Cornilly).
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 85 (iconografie).

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Gertrudisparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208874 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.