erfgoedobject

Kunstwerk naar ontwerp van J. Devriese

bouwkundig element
ID
208877
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208877

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kunstwerk door kunstenaar Jeffrie Devrieze (Torhout) (gesigneerd "Jeffrie"). Vermoedelijk ingehuldigd op 14 mei 1999 naar aanleiding van de "Dorpskernrenovatie Bovekerke" door studiebureau Verschave (Brugge), zie inhuldigingsplaat.

De parochiekerk (Bovekerkestraat) is toegewijd aan Sint-Gertrudis van Nijvel (dochter van Pepijn van Landen, gestorven in 659). Deze heilige wordt aanroepen tegen ratten, muizen en ander ongedierte. In de iconografie lopen er ratten en muizen langs de staf van de abdis. Bovekerke wordt daarom soms de rattenparochie genoemd. Dit kunstwerk brengt hulde aan dit gegeven: een gemetselde waterput met op de rand twee bronzen ratten. In de kerk van Nijvel zou er vroeger bij het graf van de heilige een waterput gestaan hebben waaruit de boeren water putten om de huizen en de landen te besproeien, zodat deze van het ongedierte verlost waren.

  • Bovekerke, in HASQUIN H., Gemeenten van BelgiĆ«. Geschiedkundig en administratief-geografisch woordenboek. Deel 1: Vlaanderen, s.l., 1980, p. 139.
  • Open Monumentendag Vlaanderen. Koekelare, 9 september 2001, Koekelare, 2001 (metaal).
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 82.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kunstwerk naar ontwerp van J. Devriese [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208877 (Geraadpleegd op 20-06-2021)