Kunstwerk naar ontwerp van J. Devriese

Beschrijving

Kunstwerk door kunstenaar Jeffrie Devrieze (Torhout) (gesigneerd "Jeffrie"). Vermoedelijk ingehuldigd op 14 mei 1999 naar aanleiding van de "Dorpskernrenovatie Bovekerke" door studiebureau Verschave (Brugge), zie inhuldigingsplaat.

De parochiekerk (Bovekerkestraat) is toegewijd aan Sint-Gertrudis van Nijvel (dochter van Pepijn van Landen, gestorven in 659). Deze heilige wordt aanroepen tegen ratten, muizen en ander ongedierte. In de iconografie lopen er ratten en muizen langs de staf van de abdis. Bovekerke wordt daarom soms de rattenparochie genoemd. Dit kunstwerk brengt hulde aan dit gegeven: een gemetselde waterput met op de rand twee bronzen ratten. In de kerk van Nijvel zou er vroeger bij het graf van de heilige een waterput gestaan hebben waaruit de boeren water putten om de huizen en de landen te besproeien, zodat deze van het ongedierte verlost waren.

• Bovekerke, in HASQUIN H., Gemeenten van België. Geschiedkundig en administratief-geografisch woordenboek. Deel 1: Vlaanderen, s.l., 1980, p. 139.
  • Open Monumentendag Vlaanderen. Koekelare, 9 september 2001, Koekelare, 2001 (metaal).
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 82.

Auteurs: Vanneste, Pol