• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve, als site opklimmend tot de 18de eeuw met toevoegingen uit de 19de en 20ste eeuw. Toegankelijk via een lange onverharde weg. De hoeve bestaat uit het voormalig boerenhuis, nu omgevormd tot stal, met een aanpalende stal, een nieuw woonhuis (jaren 1970) met aanpalende oudere stal en wagenhuis. De gebouwen zijn georganiseerd rond een deels gekiezeld, deels gekasseid erf met recent opgevulde centrale mestvaalt. Langs de oude gebouwen een bewaarde brede kasseistrook.

Oud boerenhuis en haakse stal zijn opgetekend op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een omhaagde weide met een moestuin. Het primitief kadasterplan (1834) toont het woonhuis met een haaks landgebouw binnen een ruime huisweide met een moestuin ten noordoosten. Ten oosten is nog een fragment van een omwalling bewaard. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Het kadaster registreert in 1942 de verlenging van het woonhuis en het landgebouw.

Ten zuidwesten van het erf, oorspronkelijk boerenhuis. Verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Witgekalkt parement boven zwarte plint. Oorspronkelijke muuropeningen onder licht getoogde strek, nu grotendeels aangepast aan stalfunctie. Linker zijgevel met excentrische laadopening.

Rechts aanpalende stal. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (golfplaten). Aangepaste muuropeningen.

Ten zuidwesten van het erf, stal. Oranje baksteenbouw onder zadeldak (oranje mechanische pannen en golfplaten). Oorspronkelijke muuropeningen onder licht getoogde strek, recente muuropeningen onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zande, 1941/19.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie