erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208885
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208885

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve bestaande uit een 19de-eeuws boerenhuis en recente loodsen. Gedeeltelijk bewaarde boomgaard en meidoornhaag ten westen van het woonhuis aan de straat. Verharde erfoprit aanzettend aan roodbakstenen brug over Kapellegeleed en afgesloten door rood geschilderd smeedijzeren hek tussen vierkante betonpijlers met klokvormige bekroning en twee erflindes.

Volgens het kadaster wordt hier in 1878 een woonhuis, dat reeds was weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) afgebroken en vervangen door een nieuw woonhuis met geïntegreerde stal en een vrijstaande haakse schuur. Hierbij worden een aantal elementen van de oude woning hergebruikt, onder andere de linker zijgevel (zie bouwnaad). Toenmalig eigenaar is Vincent Van Caloen uit Brugge. In 1932 laten eigenaars Jules en Josephine van Pottelsberghe de la Potterie ten oosten van het woonhuis een haaks nutsgebouw optrekken. In de jaren 1980 wordt de haakse schuur afgebroken en vervangen door loodsen.

Boerenhuis. Gele baksteenbouw van zes traveeën + drie staltraveeën onder doorlopend zadeldak (rode Vlaamse pannen). Muuropeningen onder rechte strek, vernieuwde ramen met kruisindeling en grote roedeverdeling en luiken. Linker zijgevel met centraal rondboogvenster en verstoord metselwerk dat het oorspronkelijk lager en smaller roodbakstenen volume met trapgevel aflijnt: twee centrale gedichte vensteropeningen en een verlaagd keldervenster; opvulmetselwerk in rode baksteen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zande, 1879/5, 1932/12.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208885 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.