Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

Beschrijving

Hoeve aan de straat gelegen en minimaal opklimmend tot de 18de eeuw (zie weergave van de site op de Ferrariskaart). Bestaande uit een vrijstaand boerenhuis, stal en schuur in U-vormige opstelling georganiseerd rond een begraasd erf met een gekiezelde oprit.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn twee parallelle gebouwen in een boomgaard weergegeven met een omhaagde moestuin ten noordoosten. Huidige gebouwen zijn opgetekend op het primitief kadasterplan (circa 1834) als eigendom van Felix Beaucourt, "avoué" (pleitbezorger) te Brugge. De hoeve bevindt zich op deze kaart in een boomgaard met een moestuin ten noordwesten langsheen de straat. De perceelsvorm duidt op een gesupprimeerde ronde omwalling. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Volgens de literatuur bevond zich in het woonhuis tot voor kort een moerbalk gedateerd "1625". In de koestal zou zich volgens de zelfde bron een balk gedateerd "1787" bevinden.

Ten zuidoosten van het erf, boerenhuis. Witgeschilderd bakstenen volume van vijf traveeën + twee opkamertraveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak (rode Vlaamse pannen) tussen aandaken, zwarte plint. Het opkamervolume is iets smaller dan het hoofdvolume en is afgelijnd door een staande, vertande bouwnaad. Rechter zijgevel met muurvlechtingen. Muuropeningen onder licht getoogde strek, op de halve verdieping deels blinde halvemaanvensters, opkamervensters oorspronkelijk halfrond en lager (bewaarde vroegere onderdorpel en opgevuld boogveld), nu rechthoekig, rechthoekig keldervenster. Bewaarde 19de-eeuwse luiken en ramen met T-indeling en grote roedeverdeling.

Ten noordwesten van het erf, dwarsschuur. Parallel met de straat gelegen. Asymmetrisch volume onder zadeldak (rode mechanische pannen). Verankerde, rode baksteenbouw met gewitte zij- en erfgevel. Centrale dwarsdoorrit, nu met recente poort, tussen verticale verluchtingsspleten. In rechter zijgevel is het oorspronkelijk, smaller volume af te lezen van het verstoord metselwerk en van de excentrische positie van het uilengat.

Ten westen van het erf, stal met geïncorporeerd wagenhuis. Oorspronkelijk vrijstaand, nu verlengd tot aan de schuur (zie duidelijk verticale bouwnaad in de laatste travee). Gewitte, gele baksteenbouw van acht traveeën + twee wagenhuistraveeën onder doorlopend zadeldak (rode Vlaamse pannen) met brede, geknikte dakoverstek. Muuropeningen onder licht getoogde strek, twee verdiepte openingen onder rollaag. Opmerkelijke rondbogige dwarsdoorritten in wagenhuisgedeelte. Rood geschilderd houtwerk.

• Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nr. 1657: Kaart met eigendommen te Zande, in het bezit van Henricus Strubbe, gemaakt door Charles van Sieleghem, 1837.
  • POLLET A., Zande. Twee unicums en een stukje geschiedenis, Gistel, 1973, p. 20.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie