erfgoedobject

Herberg

bouwkundig element
ID
208888
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208888
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Lage woning en voormalige herberg, in kern mogelijk teruggaand tot de late 18de eeuw. De cementering dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Verharde oprit aan de rechter zijde.

Voor het eerst weergegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) is het woonhuis afgebeeld met een geïntegreerd nutsgebouw aan de linker zijde en een achterliggende moestuin, boomgaard en weide. Toenmalig eigenaar is herbergier Louis Vermeersch uit Zande. In 1948 registreert het kadaster de constructie van twee achterliggende nutsgebouwen, waarvan heden enkel het bakhuis is bewaard.

Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder geknikt zadeldak (rode Vlaamse pannen). Gecementeerd parement afgewerkt met schijnvoegen en cartouches in plint. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Rechter zijgevel met excentrisch zoldervenster.

Achterliggend nutsgebouw met geïntegreerde bakoven. Constructie door het kadaster geregistreerd in 1948 maar vermoedelijk ouder. Gele en rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). Muuropeningen onder getoogde strek.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zande, 1948/10.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208888 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.