erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
208893
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208893

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel gelegen aan de erfoprit van hoeve op nummer 1. Volgens het kadaster gebouwd in 1876 in opdracht van de gemeente. Geelbakstenen volume onder zadeldakje (rode mechanische pannen) met op nok een smeedijzeren Lotharings kruis, een kenmerk van de Sint-Andreasparochie van Zande. Rondboogopening. Witbepleisterd interieur onder dito tongewelf. Gemetst altaar waarop een neogotisch polychroom schrijn en beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Bernadette. Muurbreed traliewerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zande, 1882/4.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Zande, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208893 (Geraadpleegd op )