Hoeve Speershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Speershof

Beschrijving

Vroeg 19de-eeuwse hoeve "SPEERSHOF" (opschrift in hek) op oudere site. Bestaande uit een boerenhuis, nutsgebouw en aaneengeschakelde stal- en schuurvolumes. Begraasd erf. Toegankelijk via een verharde oprit afgesloten door een hek in buisstaal en gemarkeerd door twee oude paardenkastanjes. De bewaarde dwarsschuur is gelegen in een gaaf weidelandschap.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn twee haakse volumes opgetekend. Het woonhuis en de stal zijn weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) als eigendom van de Brugse rentenierster Isabella Imbert. In 1864 wordt volgens het kadaster het kleine nutsgebouwtje links van het woonhuis gebouwd. In 1882 wordt de stal merkelijk vergroot. In 1942 registreert het kadaster de verbreding van het woonhuis en de aanbouw van het haakse volume tegen de straatgevel. Mogelijk werd deze ingreep reeds vroeger uitgevoerd.

Ten westen van het erf, boerenhuis. Anno 2009 met vernieuwd parement, maar met bewaarde oudere kern. Bewaard volume met T-vormige plattegrond onder zadeldaken (blauwe en rode mechanische pannen) met geknikte dakoverstek. Van de muuropeningen zijn nog twee opkamertraveeën af te lezen. Grote rondboognis met beeld.

Ten westen van het boerenhuis, nutsgebouw van 1864. Verankerde, donkerrode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). Linker zijgevel met beluikte laadopening onder getoogde strek.

Ten noordoosten van het erf, imposante dwarsschuur met geïncorporeerde stalling. Kern van vóór 1834 en uitgebreid in 1864. Lang volume in oranje baksteen, bestaande uit een stalling (links) en een schuur (rechts) in elkaars verlengde onder zadeldaken (rode Vlaamse pannen). De schuur is breder onder mank zadeldak. Stalling links met deels aangepaste staldeuren en -vensters (en garages) onder betonnen latei. Het schuurgedeelte - met geïncorporeerde stalling - bewaart zijn licht getoogde staldeuren en poortje(s). Ligging in weide.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zande, 1882/5, 1942/6.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nr. 1360: Kaart van een hofstede gelegen te Zande in de watering van de watering van Gistel West over de Ware, in het bezit van Charles Imbert de Motelettes, gemaakt door J. J. Ramault, 1787.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie