Gedenksteen E. Lehmann

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenksteen E. Lehmann

Beschrijving

Gedenksteen (op het kerkhof, ten noorden van de kerk) voor Duitse soldaat Erich Lehmann gesneuveld op 5 augustus 1915 bij Schoorbakke (Pervijze, Diksmuide). Waarschijnlijk is dit zijn vroegere grafsteen. Schuin geplaatste rechthoekige hardstenen blok. Links en rechts boven een kruis, centraal een palmtak en inscriptie "HIER RUHT UNSER EINIGEN GEEHRTER SOHN, BRUDER UND SCHWEIGER ERICH LEHMANN AUS NEUKOLLN GEFALLEN AM 15.8.15 IN SCHOORBAKKE. GELEBT FUR JESUS GESTORBEN FURS VATERLAND".

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 447.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Vanneste, Pol
Datum  :