erfgoedobject

Gedenkzuil Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 74

bouwkundig element
ID
208901
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208901

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkzuil voor het "Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 74" gelegen op het kerkhof, ten noorden van de kerk. Deze gedenkzuil is in september 1917 op deze plaats opgericht, ter hoogte van een perk met graven van Duitse militairen, die met houten kruisen waren gemarkeerd.

Vierkante hardstenen trede waarop naar boven toe versmallende zuil in ruw behouwen blokken uit bruin-beige natuursteen bovenaan segmentboogvormig afgewerkt. Op de voorzijde bovenaan een medaillon met daarin het breedarmig Duitse oorlogskruis, daaronder een ingewerkte zwartmarmeren plaat met ingehouwen letters "SEI GETREU/ BIS IN DEN TOD/ GEWIDMET VOM/ LANDW. INF. REGT. NR. 74".

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • BÖHLAU H., Geschichte des Landwehr-Infanterie-Regiments Nr. 74, [1936] (copie Wim Degrande).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 446.

Bron     : -
Auteurs :  Baert, Sofie, Decoodt, Hannelore, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kerkhof rond de Sint-Andrieskerk

  • Is deel van
    Sint Andriesstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gedenkzuil Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 74 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208901 (Geraadpleegd op )