Teksten van Gedenkzuil Duits Landwehr Infanterie Regiment 74 met gedenksteen Lehmann

Gedenkzuil Duits Landwehr Infanterie Regiment 74 met gedenksteen Lehmann ()

Gedenkzuil voor het Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 74 met ervoor een gedenksteen voor E. Lehmann. Gelegen op het kerkhof, ten noorden van de kerk.

De gedenkzuil is in september 1917 op deze plaats opgericht, ter hoogte van een perk met graven van Duitse militairen, die met houten kruisen waren gemarkeerd. Volgens een foto in de regimentsgeschiedenis was er oorspronkelijk op de gedenksteen een andere zwarte gedenkplaat aangebracht met de tekst: "Ich hatt' einen Kameraden, einen bessern findst Du nit". Dit zijn de eerste zinnen van "Der gute Kamerad", een traditionele klaagzang in het Duitse leger. Eronder staat "Landw. Inftr. Regt. 74 September 1917".

Vierkante hardstenen trede waarop naar boven toe versmallende zuil in ruw behouwen blokken uit bruin-beige natuursteen bovenaan segmentboogvormig afgewerkt. Op de voorzijde bovenaan een medaillon met daarin het breedarmig Duitse oorlogskruis, daaronder een ingewerkte zwartmarmeren plaat met ingehouwen letters "SEI GETREU/ BIS IN DEN TOD/ GEWIDMET VOM/ LANDW. INF. REGT. NR. 74". H. 212 cm x Br. 160 cm x D. 120 cm.

De andere steen (grafsteen?) herinnert aan Erich Lehmann. Ernst Erich Lehmann behoorde tot de 5. Kompagnie van het II. Bataillon van het 74. Landwehr-Infanterie-Regiment. Hij kwam op 5 augustus 1915 om bij Schoorbakke. Hij ligt nu begraven op de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo.

Rechthoekig hardstenen blok. Een kruis links en rechts boven, centraal een palmtak, "Hier ruht unser einziger geliebter Sohn, Brüder und Schwager Erich Lehmann aus Neukolln Gefallen am 5.8.15 bei Schoorbakke. Gelebt für Jesus gestorben fürs Vaterland". H. 69 cm x Br. 35 cm x D. 28 cm

• BÖHLAU H. s.d. [1936]: Geschichte des Landwehr-Infanterie-Regiments Nr. 74, 41. (copie Wim Degrande).
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 446.
  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, in opdracht van de provincie West-Vlaanderen (Oorlog en Vrede in de Westhoek) en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
  • Informatie meegedeeld door Wim Degrande, 24 december 2012.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Gedenkzuil ()

Gedenkzuil voor het Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 74 gelegen op het kerkhof, ten noorden van de kerk. Deze gedenkzuil is in september 1917 op deze plaats opgericht, ter hoogte van een perk met graven van Duitse militairen, die met houten kruisen waren gemarkeerd.

• BÖHLAU H. s.d. [1936]: Geschichte des Landwehr-Infanterie-Regiments Nr. 74 (copie Wim Degrande).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Gedenkzuil 74ste Duitse Infanterieregiment (inventarisatie Koekelare) ()

Gedenkzuil voor het 74ste Duitse Infanterieregiment uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen op het kerkhof, ten noorden van de kerk. Wellicht stond dit monument ooit op een Duitse begraafplaats in de omgeving, die in de jaren 1930 of 1950 is opgedoekt.

• JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 446.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Gedenksteen bij Sint-Andrieskerk ()

Gedenksteen (op het kerkhof, ten noorden van de kerk) voor Duitse soldaat Erich Lehmann gesneuveld op 5 augustus 1915 bij Schoorbakke (Pervijze, Diksmuide). Waarschijnlijk is dit zijn vroegere grafsteen. Schuin geplaatste rechthoekige hardstenen blok. Links en rechts boven een kruis, centraal een palmtak en inscriptie "HIER RUHT UNSER EINIGEN GEEHRTER SOHN, BRUDER UND SCHWEIGER ERICH LEHMANN AUS NEUKOLLN GEFALLEN AM 15.8.15 IN SCHOORBAKKE. GELEBT FUR JESUS GESTORBEN FURS VATERLAND".

• JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 447.

Gedenkzuil Duitse 74ste infanterieregiment (Zande - WOI) ()

Gelegen op het kerkhof, ten noorden van de kerk van Zande. Deze gedenkzuil herinnert aan het 74ste Duitse Infanterieregiment.

Beschrijving

Op een vierkante hardstenen trede staat een naar boven toe versmallende zuil in ruw behouwen blokken uit beigebruine natuursteen, bovenaan segmentboogvormig afgewerkt.

Op de voorzijde: bovenaan het Duitse oorlogskruis, daaronder een ingewerkte zwartmarmeren plaat met ingehouwen letters 'Sei. getreu.bis.in.den.Tod', 'Gewidmet vom Landw. Inf. Regt. N° 74'.

H. 212 cm x Br. 160 cm x D. 120 cm

• JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (1255): Gedenkzuil Duitse 74ste infanterieregiment (Zande - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Gedenksteen E. Lehmann ()

Steen ter herinnering aan Erich Lehmann, omgekomen op 5 augustus 1915 bij Schoorbakke. Waarschijnlijk is dit zijn vroegere grafsteen. Gelegen op het kerkhof, ten noorden van de kerk, vlak bij de Duitse gedenkzuil.

Rechthoekig hardstenen blok. Een kruis links en rechts boven, centraal een palmtak, 'Hier ruht unser einziger geliebter Sohn, Brüder und Schwager Erich Lehmann aus Neukolln Gefallen am 5.8.15 bei Schoorbakke. Gelebt für Jesus gestorben fürs Vaterland'.

H. 69 cm x Br. 35 cm x D. 28 cm

• JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (1257): Gedenksteen E. Lehmann (Zande - WOI)