Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie van circa 1851, zie smeedijzeren opschrift links van de deur "D’ OUDE PASTORIE". Vrijstaand volume langs de straat gelegen.

De oorspronkelijke pastorie die reeds was weergegeven op een kaart van 1740 was meer achterin gelegen binnen een omwalling met aan de noordwestzijde een toegang tot het kerkhof. In 1851 wordt de oude pastorie afgebroken en het omwalde perceel gebruikt als achtergelegen tuin voor de nieuwe pastorie. Nog in hetzelfde jaar bouwt de gemeente Zande de nieuwe pastorie naar ontwerp van provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge, 1805-1877).

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (rode mechanische pannen), aflijnende gootlijst op klossen aansluitend onder gecementeerde fries. Dubbelhuisopstand met gecementeerde gevel voorzien van schijnvoegen. Rechthoekige muuropeningen in een vlakke geriemde omlijsting met imitatiesluitstenen. De deur - bereikbaar via drie blauwhardstenen tredes - is uitgewerkt met een imitatiesluitsteen met floraal motief. Vernieuwd houtwerk. Rechts aanleunend laag volume van één travee onder lessenaarsdak met dakschild aan de straatzijde (rode mechanische pannen).

• Informatie Dienst Cultuur, Provinciebestuur (Jeroen Cornilly).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zande, 1852/8.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nr. 2086: Carte fig. d'une ferme et de terres. Water. Zevecotehoek et de G. W. over de waere Propr. Marie Acaert, Aut. : Jean-B. Muuls, G.J.F., Cop. de 1784 janvier 20, d'apres une carte de 1740.
  • DEVLIEGHER L., Pastorieën bouwen en verbouwen in de 18de eeuw, in Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis 143 (2006), p. 75-145.
  • ROOSE B., Repertorium van bronnen voor Kunst- en Cultuurgeschiedenis in het archief van de provincie West-Vlaanderen (3de afdeling) 1817-1879, Brussel, 2001, p. 394.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie