Historische hoeve zogenaamd "Poelaerts Heedt", verwijzend naar de heerlijkheid Poelaerts Heedt (heide) waarop het is opgericht. Bebouwing zeker opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, afgebeeld op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) worden het woonhuis en een kleine dwars ten opzichte van het woonhuis gerichte stalvleugel (later afgebroken en vervangen door een grote loods) weergegeven. Het woonhuis is door ijzeren cijfers gedateerd "1927" doch het kadaster vermeldt de vergroting van het woonhuis pas in 1942.
Hoevesite van de straat afgescheiden door een dichte haag. Aan de noordzijde gelegen woonhuis met een in het verlengde liggende stalling. Ertegenover en ernaast, thans grote loodsen. Aan de straatkant ligt een laagstamboomgaardje. Een ijzeren hek en grindpad leiden naar het woonhuis.
Woonhuis, opgedeeld in twee wooneenheden, is een eenlaagsvolume onder zadeldak met zwarte, mechanische pannen afgedekt. Dubbelhuis met oranje bakstenen voorgevel gecombineerd met gele bakstenen voor enkele sierelementen; gecementeerde zijgevel met datum bovenaan in de puntgevel en groot rondboogvenster. Vermoedelijk bewaarde oudere kern.
Archief Heemkundige Kring De Gaverstreke: Foto’s, Herbergen-Hoeven.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1942/88.
DUCATTEEUW E., VANDERMAELEN L., WANTE L., Historische kaart Waregem, in De Gaverstreke, jaargang 20, 1992, p. 50.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)