erfgoedobject

Dorpswoning gedateerd 1727

bouwkundig element
ID
208917
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208917

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaand breedhuis, door middel van (verplaatste of nieuwe) muurankers gedateerd 1727. Reeds bebouwing weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1777) en op de Vandermaelenkaart (circa 1837, perceel 69). Het hier weergegeven perceel (en gebouw) werd omstreeks 1849 gesplitst in twee percelen, overeenkomend met de huidige nummers 65 en 63. In de loop der jaren sterk verbouwd.

Sterk aangepaste kleine bakstenen dorpswoning met 18de-eeuwse kern. Drie traveeën en twee bouwlagen (oorspronkelijk één of anderhalve, zie bouwnaad) onder achteraan geknikt zadeldak van mechanische pannen (nok parallel aan de straat). Oude kern aangeduid door de resten van natuursteen in de linkerhoek, vlechtingen in de linkerzijgevel en (rechts) sporen van natuursteen. Sterk aangepast, zie bouwnaad boven de vlechtingen in de zijgevel, knik in het achterste deel van het dak, gewijzigde ordonnantie van de voorgevel…

Links vrij recente aanbouw met recuperatie van zandsteen in de plint.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, sectie A, 1849/2.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning gedateerd 1727 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208917 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.