Neorenaissance hoekpand

Beschrijving

Dit neorenaissance pand op de hoek van de Vlaamsekaai met de Gillisplaats werd gebouwd voor eigen rekening van bouwmeester en landmeter Georges Matthyssens. Het werd boven de voordeur in de gevel aan de Vlaamsekaai voorzien van het jaartal 1879. Georges Matthyssens kan als ontwerper nog met zes andere panden op de Vlaamsekaai worden verbonden, onder meer de vijf panden die rechts bij deze hoekwoning aansluiten. Vijf van die zes woningen werden voor opdrachtgevers met dezelfde familienaam gebouwd, vermoedelijk verwanten.

De bebouwing rond de halfronde Gillisplaats bestaat uit smalle hoekgebouwen van vier tot vijf bouwlagen, telkens twee panden op de hoekpercelen tussen twee straten in. Nummer 8 sluit net als het in 1978 gesloopte pand op nummer 1 aan bij de neo-Vlaamse renaissance huizenrijen van de Vlaamsekaai. Het is een pand van drie en een halve bouwlaag onder zadeldak en vier traveeën op de Gillisplaats en drie op de Vlaamsekaai. Overeenkomstig de bouwstijl werd gekozen voor rood bakstenen parementen met gebruik van natuursteen voor een negketting op de hoek, speklagen, boven- en onderdorpels van de vensteropeningen en sluit- en hoekstenen van de ontlastingsbogen. Regelmatige opbouw van de gevel, met per travee een reeks rechthoekige deur- en vensteropeningen. De begane grond heeft een winkel op de hoek, met vier rechthoekige deurvensters op de hoek en twee deuren naar de bovenliggende appartementen in de uiterste traveeën. De deurtravee aan de zijde van de Vlaamsekaai werd ingedeeld volgens het achterliggende trappenhuis, met vensteropeningen op de tussen de verdiepingen gelegen overlopen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1880 # 292.