erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand

bouwkundig element
ID
208928
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208928

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekcomplex op de Gentplaats, administratief gezien behorend tot de Vlaamsekaai. Het meest zuidelijke stukje van de Vlaamsekaai werd door de drukke verbindingsweg Namenstraat-Jan van Gentstraat geïsoleerd van de rest van de straat. Het gebouw werd rond 1878 gebouwd voor smid en "tapper" F. Van der Veken die, afgaande op de deurvensters en winkelpuien, op de begane grond horeca voorzag en op de verdiepingen appartementen. Deze functie is typerend voor de Gentplaats, een pleintje dat gezien de nabijheid van het Zuidstation, populair was voor de inplanting van cafés.

Het pand bestaat uit een hoekhuis van drie en een halve bouwlaag onder zadeldak en twee traveeën + twee afgeronde hoektraveeën + één traveeën. Aansluitend, in dezelfde stijl en met dezelfde bouwhoogte, een pand van twee traveeën met oorspronkelijk een houten winkelpui op de begane grond, nu echter verdwenen. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels, ingedeeld en afgewerkt volgens de eind-19de-eeuwse conventies: houten kroonlijst, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen met oren, imitatievoegen op begane grond. De afgeronde hoek is geaccentueerd door een balkon op zware consoles en met ijzeren balkonleuning.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1878 # 773.
  • PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 131-142, 236-237.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208928 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.