erfgoedobject

Twee eclectische meergezinswoningen met café

bouwkundig element
ID
208929
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208929

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze twee eclectische meergezinswoningen werden rond 1906-1908 gebouwd als "huis dienende voor café" voor Jaak Marnef naar ontwerp van bouwmeester Leopold Moerenhoudt. In 1906 wordt de bouwaanvraag voor nummer 7 ingediend, twee jaar later wordt het bijna identieke huis op nummer 5 gebouwd, op een perceel dat hier haaks op aansluit. Beide panden worden gekenmerkt door een pui op de gelijkvloerse verdieping. De huidige puien zijn evenwel anders dan op de bouwplannen: op nummer 7 is ze vervangen, op nummer 5 kreeg ze een andere vormgeving met brede rondbogige deurvensters in hardstenen omlijsting.

Beide panden tellen drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevels met geel bakstenen parement, met gebruik van natuursteen en tegels voor details. Klassieke ritmering door doorlopende onderdorpels en regelmatig geplaatste segmentbogige vensteropeningen. Het eigentijdse materiaalgebruik in combinatie met een zeer klassieke gevelopbouw is kenmerkend voor de eerste jaren van de 20ste eeuw.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 540, 1908 # 353.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee eclectische meergezinswoningen met café [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208929 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.