Neoclassicistisch hoekpand

Straat Lambermontplaats
Locatie Lambermontplaats 25, Antwerpen (Antwerpen)

• Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch hoekpand met Emiel Banningstraat

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Leopold De Waelstraat en Lambermontplaats

Beschrijving

Statig neoclassicistisch hoekpand op de hoek van de Lambermontplaats en de Emiel Banningstraat, gebouwd rond 1911 voor rekening van J. Doevenspeck. Doevenspeck liet een jaar later op de hoek van de Kasteel- met de Edward Pecherstraat een gelijkaardig pand optrekken.

Meergezinswoning met horeca op de begane grond, vier bouwlagen onder schilddak en drie traveeën in Emiel Banningstraat + drie traveeën op de Lambermontplaats. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met klassieke, neoclassicistische opbouw en afwerking: houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint, imitatievoegen op eerste en tweede bouwlaag, kordons, verzorgd, gevarieerd stucwerk. Rechthoekige muuropeningen in fraaie omlijstingen en op eerste en tweede verdieping voorzien van balkons op consoles. Sierstucwerk onder de modillons.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1911 # 521.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise