erfgoedobject

Architectenwoning Emile Vereecken

bouwkundig element
ID: 208933   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208933

Juridische gevolgen

Beschrijving

De eclectische burgerwoning op nr. 6 is ontworpen in 1906 door architect Emile Vereecken die de woning liet bouwen voor eigen rekening. De opvallende, rijke architectuur van de woning wijst er op dat hij dit huis als eigen woning ontwierp. Samen met zijn vader J.B. Vereecken had hij een architectenbureau op de Maria Theresialei nr. 15.

Woning van drie travee├źn en drie en een halve bouwlagen op verhoogde begane grond. Lijstgevel afgezoomd met een houten kroonlijst waarboven zich de iets terugwijkende zolderverdieping bevindt; hardstenen plint met hoge keldervensters. Parement in similinatuursteen met rijke versiering: imitatievoegen, wortelmotieven, ruiten, een ovaal medaillon op de zolderverdieping enzovoort. Rechthoekige muuropeningen in omlijstingen; op de verdiepingen is de centrale travee geaccentueerd door balkons en door een breder centraal venster. De rechthoekige deuropening van de voordeur is met een gebroken gebogen fronton bekroond, waarin een vierkant bovenlicht is gevat.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1236.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Architectenwoning Emile Vereecken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208933 (Geraadpleegd op 07-06-2020)