erfgoedobject

Eclectische dokterswoning

bouwkundig element
ID: 208935   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208935

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis in 1914 ontworpen door architect Ferd. Dermond voor dokter R. Casman; de architect signeerde de woning boven de voordeur "F. DERMOND ARCHITECTE".

Onderkelderd enkelhuis van vier bouwlagen en een brede venster- en smalle deurtravee onder plat dak. Dokter Casman richtte de lage gelijkvloerse verdieping in als dokterskabinet, met wacht- en raadplegingzaal en ruimte voor X-stralen; op de verdiepingen waren de woonruimtes van het gezin. Verzorgde lijstgevel met natuurstenen parement, houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, ritmering door kordons. De golvend vormgegeven erker op grote console en bekroond door ijzeren balkon en de afwisselende vormen van de muuropeningen geven de gevel een eclectisch karakter. Twee rondboogvensters en een korfbogige deuropening op de begane grond, erker en rechthoekig traplicht op eerste bouwlaag, gekoppelde rondbogige en segmentbogige vensters op derde en vierde bouwlaag.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1914 # 5055.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectische dokterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208935 (Geraadpleegd op 31-05-2020)