Langsschuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langsschuur

Beschrijving

Deze monumentale schuur heeft een aan weerszij afgewolfd zadeldak, bedekt met kunstleien. De bakstenen gevels vertonen sobere rechthoekige of rondbogige muuropeningen. Inwendig vertoont de constructie drie beuken en een hergebruikt gebint van de oudere schuur dat momenteel rust op betonnen welfsels. De middenbeuk wordt gevormd door hoge stijlen met trekbalken. De dakstijlen daarboven zijn verstevigd met een trekbalk, waarop een makelaar met schoren de nokgording draagt.

Datering

De schuur dateert volgens de huidige eigenaars van 1949 met hergebruik van het gebint van de oudere schuur. Deze mutatie is niet terug te vinden op het kadaster. De registratie van bijgebouwen werd niet altijd systematisch bijgehouden; bovendien werd een wijziging waarbij het volume werd bewaard, vaak niet aanzien als mutatie. Het hergebruikte gebint kan op basis van vormelijke kenmerken worden gedateerd in de late 19de eeuw.

Bron: Debonne V., Haneca K., Kennes H. en Meganck L. 2009: Onderzoek naar de erfgoedwaarde van de hoevesites Oud Arenberg nr. 71 en nr. 73 te Kieldrecht (Beveren), Intern rapport VIOE, 10 maart 2009.
Auteurs: Kennes, Hilde; Debonne, Vincent