Schuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuur

Beschrijving

De haaks op de straat ingeplante, monumentale schuur heeft een aan de noordwestelijke zijde afgewolfd zadeldak met een bekleding van golfplaten. De verankerde baksteenbouw wordt gemarkeerd door de karakteristieke verwerking van gesinterde baksteen voor de plint en muurbanden. De rechthoekige of getoogde muuropeningen zijn op meerdere plaatsen aangepast, zoals blijkt uit de bouwnaden. Er zijn grote toegangen zowel in de kop- als zijgevel, waardoor de schuur een mengvorm van langs- en dwarsschuur kan genoemd worden. Het gebint is slechts voor een deel zichtbaar; de doorrit is deels geplaveid met baksteen, deels gebetonneerd. De middenbeuk wordt gevormd door twee stijlen met een trekbalk. Daarboven reikt een standvink tot aan de kruising van de dakstijlen. De gordingen worden gedragen door schoren, bevestigd aan de dakstijlen en de uitstekende trekbalken van die dakstijlen.

DATERING: op de Ferrariskaart (1771-1777) en de Vander Maelenkaart (1846-1854) is een concentratie van gebouwen zichtbaar. De schuur is echter niet te dateren via het archief van het kadaster. De oudste mutatieschets betreft de ruilverkaveling van de omgeving. Voor de gebouwen werden geen mutaties teruggevonden. De schuur bestaat uit drie beuken, zoals de schuur van Hertog Prosperstraat 20 waarvan de bouw dankzij de kadastrale archieven in 1900 kon worden geplaatst. Ook de constructieve aspecten van de dakkap wijzen op een bouw omstreeks 1900. Samen met het exterieur met banden van gesinterde bakstenen en de afwerking van de houten onderdelen vermoeden wij een bouw in de periode 1900-1920.

• Kadasterarchief Gent, mutatieschetsen Sint-Gillis-Waas / De Klinge 1909/11/2.

Bron: Debonne V., Haneca K., Kennes H. en Meganck L. 2009: Onderzoek naar de erfgoedwaarde van de hoevesites Oud Arenberg nr. 71 en nr. 73 te Kieldrecht (Beveren), Intern rapport VIOE, 10 maart 2009.
Auteurs: Kennes, Hilde; Debonne, Vincent