Twee identieke eclectische meergezinswoningen

Beschrijving

Ensemble van twee identieke, eclectische meergezinswoningen gebouwd rond 1906 als opbrengsteigendommen voor diamantair en rentenier Henri Krijn, die in de nieuwe Zuidwijk in tientallen huizen investeerde, vooral in de buurt van het Zuidstation. Ook de naastgelegen neoclassicistische huizenrij op nrs. 33 tot 39 is voor zijn rekening gebouwd.

Twee enkelhuizen van vier bouwlagen op souterrain en twee traveeën onder plat dak; de gevels zijn identiek uitgevoerd, terwijl ze op de bouwtekening spiegelend werden voorgesteld. Lijstgevels met witte bakstenen parementen en gebruik van hardsteen voor kordons en sierbanden op de gevels en voor de kenmerkende bovendorpels en tussenzuilen die de korfbogige vensteropeningen typeren. Houten kroonlijst, lage hardstenen plint, ijzeren balkonleuningen op de eerste en tweede verdieping; balkon op eerste verdieping op een brede driezijdige console. Korfboogdeur in hardstenen omlijsting. De begane grond van nr. 29 is verbouwd tot garage. Fraai ijzerwerk voor balkons, deur en keldervensters. Op nr. 31 is het fijne schrijnwerk en ijzerwerk gaaf bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 1419.