erfgoedobject

Meergezinswoning met natuurstenen parement

bouwkundig element
ID
208969
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208969

Juridische gevolgen

Beschrijving

De neoclassicistische meergezinswoning op nr. 5 werd rond 1903 gebouwd naar ontwerp van H. Van Steenbergen voor rekening van Pierre Franck, een verzekeringsmakelaar die op de Amerikalei woonde. De woning valt op door het natuurstenen parement, een kenmerk dat ook de andere woningen die Franck in de straat liet bouwen (nrs. 47-49) typeert.

Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlagen onder plat dak. Natuurstenen lijstgevel met houten kroonlijst op klossen, ritmering door kordons en doorlopende onderdorpels, segmentbogige en korfbogige muuropeningen in natuurstenen omlijstingen, centraal balkon op eerste verdieping. Deels bewaard houtwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 1332.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Meergezinswoning met natuurstenen parement

  • Is deel van
    Emiel Banningstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Meergezinswoning met natuurstenen parement [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208969 (Geraadpleegd op )