Twee neoclassicistische meergezinswoningen

Beschrijving

Meergezinswoningen met verzorgde neoclassicistische lijstgevels gebouwd rond 1911 voor rekening van J.B. Francken die in hetzelfde bouwdossier ook het oprichten van een opbrengsteigendom op een aansluitend perceel op de Lambermontplaats 34-35 aanvraagt. De woning op de Lambermontplaats kreeg, overeenkomstig de zeer gunstige ligging op dit plein, een veel verzorgder en rijker uitgewerkt gevelparement dan de twee gebouwen in de Kasteelstraat.

De panden bestaan uit vijf bouwlagen en drie traveeën, oorspronkelijk vier bouwlagen onder mansardedaken met dakvensters. De verhogingen werden in 1927 uitgevoerd. De eerste twee bouwlagen vormen een woning, en de bovenste bouwlagen werden als appartementen ingericht. Benedenhuis en appartementen hebben aparte voordeuren en trappenhuizen, met rechts de deur naar de benedenwoning. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met kroonlijst, hardstenen plint en ritmering door kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen over het hele parement. Opvallend, fraai element bij deze panden zijn de balkons aan elk venster met fijn uitgewerkte ijzeren leuningen.

Het pand nummers 16-18 heeft een regelmatige, klassieke opbouw. Begane grond met centraal twee smalle vensters, geflankeerd door de twee voordeuren. Rechthoekige muuropeningen op de met imitatievoegen versierde begane grond; segmentbogige vensteropeningen met brede omlijsting met oren en versierde sluitstenen op de verdiepingen. Fraai en goed bewaard schrijnwerk met fijne, eigentijdse roedeverdeling van de bovenlichten. Het appartementsgebouw op nummers 12-14 wordt gekenmerkt door de voor asymmetrie zorgende, geaccentueerde linker deurtravee waarachter zich het trappenhuis naar de appartementen bevindt. De vensters zijn ingebracht op de overlopen van de trap, waardoor ze een halve verdieping verspringen tegenover de andere traveeën; ze zijn gevat in een over de bouwlagen heen doorlopende, halfronde erker. Rechthoekige muuropeningen op de begane grond, segmentbogige op de verdiepingen. Ook hier is schrijnwerk en ijzerwerk verzorgd en goed bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1911 # 254, 1927 # 272000.