erfgoedobject

Neoclassicistisch appartementsgebouw

bouwkundig element
ID
208975
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208975

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch appartementsgebouw opgetrokken rond 1907 als opbrengsteigendom voor F. Cappendijck naar ontwerp van aannemer J. Snepvangers. De naastgelegen panden nummers 26 en 28 zijn van hetzelfde type en sluiten met hun hoge kroonlijsthoogte en de verzorgde, vrij rijkelijke aankleding van de gevel, aan bij de prestigieuze gevelrijen die men voor de net om de hoek gelegen Lambermontplaats voor ogen had.

Deze meergezinswoning telt drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel heeft alle kenmerken van de standaard neoclassicistische lijstgevel van rond 1900: houten kroonlijst op klossen en consoles, hardstenen plint, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in omlijstingen zijn gevat, imitatievoegen op de begane grond, accent op de centrale travee, die als risaliet is uitgewerkt met balkon aan deurvenster. De gevelafwerking is zeer gaaf bewaard, net als het schrijnwerk, met onder meer eigentijdse roedeverdeling.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 1513.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch appartementsgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208975 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.