erfgoedobject

Neoclassicistische meergezinswoning

bouwkundig element
ID
208976
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208976

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch meergezinswoning opgetrokken rond 1907 als opbrengsteigendom voor mevrouw Lenders naar ontwerp van A. Cols & Defever. De flankerende panden nummers 24 en 28 zijn van hetzelfde type en sluiten met hun hoge kroonlijsthoogte en de verzorgde, vrij rijkelijke aankleding van de gevel, aan bij de prestigieuze gevelrijen die men voor de net om de hoek gelegen Lambermontplaats voor ogen had. Deze meergezinswoning telt drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel heeft alle kenmerken van de standaard neoclassicistische lijstgevel van rond 1900: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, imitatiebossage op de begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in omlijstingen zijn gevat, imitatievoegen op de begane grond, accent op de centrale travee, die als risaliet is uitgewerkt met balkons en imitatievoegen. Mooie details zijn de entablementen en het fronton die de vensters op de derde bouwlaag bekronen en de sluitstenen bij de andere bovenvensters. De gevelafwerking is zeer gaaf bewaard, net als het schrijnwerk, met onder meer eigentijdse roedeverdeling.

Typisch voor begin-20ste-eeuwse meergezinswoningen zijn de twee deuren op de begane grond. Eén deur geeft uit op de gang en traphal van de woning die de eerste twee bouwlagen inneemt. De tweede deur komt uit op het trappenhuis voor de bovenliggende appartementen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 1634.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistische meergezinswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208976 (Geraadpleegd op )