Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Statige, evenwichtig opgebouwde en gaaf bewaarde neoclassicistische burgerwoning gebouwd rond 1907 voor eigen rekening van architect Fr. Reusens. De afmetingen van deze ruime woning, zijnde drie hoge bouwlagen en drie traveeën en de verzorgde, vrij rijkelijke aankleding van de gevel, sluiten aan bij de prestigieuze gevelrijen die men voor de net om de hoek gelegen Lambermontplaats voor ogen had.

Het burgerhuis is volgens de conventies van die tijd ingedeeld en afgewerkt, en geldt als typevoorbeeld voor de standaardarchitectuur op het Zuid. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De bepleisterde en geschilderde lijstgevel is bekroond met een houten kroonlijst op klossen en consoles, heeft een hardstenen plint, imitatievoegen op de begane grond, kordons en doorlopende onderdorpels. Risaliterend uitgewerkte centrale venstertravee met twee balkons met fraaie ijzeren leuningen, steunend op rijk uitgewerkte lange consoles. Regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in omlijstingen zijn gevat. Het oorspronkelijke schrijnwerk is bewaard onder meer dubbele deur met hekwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 479.