Lagere Meisjesschool 21 en Kindertuin 19

Beschrijving

Gemeenteschool en stedelijke kindertuin, ontworpen in 1905 door stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen en van start gegaan in 1909. Het gaat om een volledig inpandig schoolgebouw, dat het gehele binnenterrein achter de huizenrijen van de Kasteel-, de Verschansing- en de Leopold De Waelstraat inneemt. De twee identieke, opvallende, eclectische toegangsgebouwen in de Kasteel- en in de Verschansingstraat, zijn de enige elementen van de school die men vanop de openbare weg kan waarnemen.

De school kent, overeenkomstig de beschikbare ruimte binnen in het bouwblok, een driehoekige plattegrond. Centraal het twee bouwlagen tellende hoofdgebouw met klassen en twee grote speelzalen op de verdieping. Ten westen en ten oosten, symmetrisch opgebouwde, drie verdiepingen tellende klassenvleugels die grenzen aan de tuinen van de huizenrijen en die in de hoek bij elkaar komen in twee gebouwen met badzaal op gelijkvloers en turnzaal op eerste verdieping. Tussen hoofdgebouw en klassenvleugels, een beboomde speelplaats. Ten oosten waren de klassen van de meisjesschool gesitueerd, ten westen die van de jongensschool, in de zuidelijke punt van de driehoek was de kindertuin te situeren.

De gebouwen van de jongensschool en de kindertuin zijn rechtstreeks vanuit respectievelijk de Kasteel- en de Verschansingstraat te bereiken via een opvallend poortgebouw met eclectische, natuurstenen gevel, met opschriften “JONGENSGEMEENTESCHOOL” en “STEDELIJKE KINDERTUIN”. De twee identieke lijstgevels worden beheerst door een monumentale rondboog onderverdeeld in een rechte, fel versierde deuromlijsting en een halfrond bovenlicht met zware mascaronsleutel en guirlandes; het geheel geflankeerd door pilasters; beëindiging met tand- en kroonlijst. Het masker op de poort van de jongensschool is een bebaard mannengezicht, dat van de kindertuin een vrouwengezicht.

• Stadsarchief Antwerpen, dossier MA#83119, plannen 697#3290-3298, 326#11087-11092, 326#15441-15449, 326#15465-15470, 326#21866-21871, 94#4971-4974, 94#4982-4984, foto's FOTO-GF#701, FOTO-GF#707.